23 febr
2018

Jegyesoktatók vagyunk a plébánián

2012-ben kért fel minket Zoli atya közösségünk tagjainak javaslatára, hogy segítsünk neki a jegyesoktatásban. Elsőre nagyon meglepődtünk, és el is nevettük magunkat, hiszen úgy éreztük, hogy mi nem vagyunk egy mintacsalád. Nem voltunk jegyesoktatók, bár nagyon jó előadást hallhattunk ebben a témában a Sapientián.

A „száraz” teológiai tanítást példákkal fűszereztük meg, amit saját életünkből, és tapasztalatainkból hoztunk, hogy jobban elképzelhető legyen a jegyespárok számára a házas élet öröme és nehézsége.

Szerintünk az a legfontosabb, hogy az alkalmak után a jegyespárok sokat beszélgessenek egymással az adott témakörről, és megismerjék a másik álláspontját olyan témákban, melyek eddig nem merültek fel. Fontos, hogy a házasság előtt döntsék el, hogy valóban Ő az igazi, ne pár évvel az esküjük után. Ezért arra kérjük a párokat, hogy fordítsanak időt a „kütyümentes” közös beszélgetésekre.

Krisztián

 

A Házasság Hete rendezvény sorozat alkalmával hallottam, hogy egy meg egy az sokkal több kettőnél. Mi is ebben hiszünk Krisztiánnal, ezért mesélünk időről-időre a házasulandóknak nyíltan a házasságunk mindennapi örömeiről, feszültségeiről, és kihívásairól. Ezek az alkalmak megállásra késztetnek minket, és górcső alá teszik kapcsolatunkat, hogy észrevegyünk a szépségeket, a hibákat, amiket elkövetünk. Távolabbról szemléljük azt az utat, amit együtt terveztünk el házasságunk elején, de a hétköznapok sodrásában sokszor kikerülnek a látószögünkből.

Célunk, és reményünk, hogy az általunk felrajzolt kép alapja legyen a házasság előtt állóknak egy jóízű beszélgetésre, egy hosszú távú tervezgetés elindítására. Ahogy Teréz anya mondta, mi csak kis ceruzák vagyunk Isten kezében. A csodát Neki köszönhetjük.

Titi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük