Kedves jegyespár!

Örülünk, hogy érdeklődtök templomunk iránt esküvőtök szervezésekor. Örülünk, hogy vállaljátok az elköteleződést Isten és egymás iránt. A házasság két megkeresztelt között szentség. Ez azt jelenti, hogy kettőtök hivatása, hogy Isten szeretetét jelenítsétek meg a világban egymás iránti szeretetetek által, és ehhez az Úr minden segítséget megad. A katolikus házasság – definíciója szerint – egy férfi és egy nő életre szóló szövetsége, amelyben kettős célt valósítanak meg: egymást kölcsönösen boldoggá teszik, valamint gyermekeknek adnak életet, és őket szeretetben és Istennel való boldog közösségben felnevelik.

De mi kell a házassághoz? Először is egy szabad állapotú férfi és egy szabad állapotú nő, akik kérik, hogy Isten előtt összeköthessék életüket. Templomunkban azok házasodhatnak, akik közül legalább az egyik fél római katolikus. Tehát a házasságkötést nem kérhetik a szüleitek vagy más rokonaitok, csak ti magatok. Szabad állapotúnak lenni pedig azt jelenti, hogy korábban még senkivel sem kötöttél Isten előtt is érvényes házasságot. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy vagy még soha senkivel nem házasodtál, vagy egy korábbi házasságról kimondták, hogy érvénytelenül köttetett meg, vagy a korábbi házasságban egyikőtök katolikus volt, de nem volt katolikus templomi esküvőtök.

Mikor kell jelentkezni? Legkésőbb a tervezett szertartás előtt három-hat hónappal. Legkorábban az előző év november 1-je után. Ennél korábban nem áll módunkban időpont-foglalást felvenni, mert korábban még nem tudjuk garantálni, hogy abban az időben a templom nem lesz más egyházi célra használatos. November 1-ig azonban minden, a következő évre tervezett esemény fixálódik, így nem kell attól tartanotok, hogy az esküvőt le kell, hogy mondjuk.

Mi történik a jelentkezés után? A jelentkezés után minden jegyespárral felvesszük a kapcsolatot, találkozunk, és tisztázzuk, hogy milyen papírokat kell beszerezni, milyen egyéb kéréseitek vannak, valamint a jelentkezetteket csoportokra osztjuk, hogy a jegyesoktatást mindenkinek megfelelő időpontban tarthassuk meg. Ez általában január hónapban történik. Évente három jegyescsoportot indítunk: februárban, áprilisban és augusztus második felében. Ez az ötalkalmas képzés segít abban, hogy kapcsolatotokat elmélyítsétek egymással, és rálássatok esetleges vakfoltjaitokra. Ez a néhány alkalom azoknak is hasznos információkkal szolgál, akik már hosszú évek óta ismerik egymást. Nincs olyan kapcsolat, amit ne lehetne még jobbá tenni. Az esküvő előtti hetekben ezen kívül találkozunk még egy alkalommal, ahol megbeszéljük a gyakorlati részeket (ki hova álljon, ki mit válaszoljon, mikorra kell jönni, a díszítés, fotózás hogy legyen, stb.)

Milyen adminisztratív teendőink vannak?

  • A katolikusoknak kell egy frissen kiállított (az esküvő előtt három hónapnál nem régebbi) keresztlevelet kérniük arról a plébániáról, ahol megkeresztelték őket. Ez igazolja az elsőáldozást, bérmálást, és hogy korábban nem kötött katolikus templomban házasságot.
  • Ha (az egyik) katolikus fél sem lakik plébániánk területén, akkor a lakóhelye szerinti plébániáról elbocsátó igazolást kell kérnie, amit a friss keresztlevelek bemutatásával tehet meg.
  • Ha az egyik fél meg van keresztelve, de nem katolikus, magával kell hoznia a régi keresztelési emléklapját.
  • Ha az egyik fél nincs megkeresztelve, akkor az esküvőhöz püspöki engedélyt kell kérnünk.
  • Ha máshol végzitek a jegyesoktatást, igazolást kell hoznotok róla.
  • Be kell fizetni a központi díjszabás szerinti „esküvői stóladíjat”.

Minden egyéb felmerülő kérdéssel kapcsolatban állunk rendelkezésetekre a plébánia irodai ügyeletének idején.