5 márc
2018

Új kántorunk bemutatkozik

Babakorom óta kötődőm a plébániához. Eleinte a családommal a padban, majd kilencéves korom körül egy éven keresztül a Schola csapatában, utána jónéhány évig a szentélyben, ministránsként vettem részt a szentmiséken. Ezek mellett nyolc éve a cserkészcsapat tagja vagyok, őrsöm is van, és több mint öt éve a vasárnapi kávéházak rendszeres segítőjeként, néhány éve vezetőjeként készítek kávéitalokat.

A zene világába hamar belevetettem magam, és ezen a téren tanulmányaimat jelenleg is folytatom. Hat év klasszikus zongora után úgy döntöttem, hogy kipróbálom a jazzt is, jelenleg harmadik éve tanulom ezt a műfajt. Sokévnyi szolfézs-, három évnyi improvizáció- és zeneelmélet-tudást sikerült magamévá tennem, jelenleg a kamarazenében, a zeneiskolai jazz-zenekarban billentyűzök, már három éve. Szerencsére az orgonajáték technikailag egészen hasonló a zongoráéhoz, így nem okozott nehézséget az új hangszer megismerése. Körülbelül másfél évvel ezelőtt kezdtem el miséken orgonálni, eleinte csak egy-egy ének, később egész misék erejéig ülhettem a billentyűk elé, mint helyettes. A központi kántorképző második évfolyamát szinte kitűnően elvégeztem, így sok háttérinformációra, és a témához bármi módon kapcsolódó ismeretre tehettem szert.

Természetesen érdeklődési köröm nem zárul be a zenével, érdekel a fényképezés, az informatika is – ebben az irányban tanulnék majd tovább a gimnázium elvégzése után, mérnökinformatikusnak. Alapvetően a reáltudományok érdekelnek, de nyitott vagyok másféle területre is, például a rajzolás sem áll távol tőlem. A fotózással nemrég, tavaly áprilisban kezdtem megismerkedni, azóta sok területét kipróbáltam, és folyamatosan fejlesztem magam, amikor csak lehetőségem van rá. A számítógéppel való szoros kapcsolatomat pedig tanulmányi versenyeken teszem próbára már ötödik osztályos korom óta, jó eredményekkel, elsősorban önfejlesztő módon mélyülök el az informatika egyes részeinek rejtelmeiben.

Az elkövetkezendő időben kántori szolgálatommal igyekszem a legjobb tudásom, és képességem szerint hozzájárulni az egyházközösség zenei életéhez.

Bencze Márk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük