2 jan
2018

Szent János napi borszentelés

December 27-én Szent János napján sok helyen, így a mi templomunkban is bort szenteltek. Ki saját készítésű, ki az üzletekben megvásárolt bort szenteltette meg.

Borszentelésnek mondják, valójában megáldják a bort ezen a napon. János evangelista volt a legfiatalabb az apostolok közül, s az egyetlen, aki nem halt vértanúhalált. Túlélte a kínzásokat, időskorában – egyesek szerint százévesen – halt meg. Ő az egyetlen a tanítványok közül, aki jelen volt Jézus Krisztus kereszthalálánál.

A Szent János-napi boráldás eredetéről annyit tudunk, hogy a középkori legenda szerint Aristodemus pogány főpap azt mondta Szent Jánosnak: akkor hajlandó hinni Krisztusban, ha kiürít egy mérgezett borral teli kelyhet és az nem árt neki. A mérget először megitatták két gonosztevővel, akik azonnal meghaltak.

Szent János először imádkozott, megáldotta a mérgezett boros kelyhet, kiitta, és semmi baja nem lett; köpenyét a gonosztevőkre terítette, akik feltámadtak. A pogányok a látottak alapján a főpapjukkal együtt megkeresztelkedtek.

A Szent János-napi borszentelés egyházi magyarázat szerint azt jelenti, hogy ha a hívő buzgó imával veszi magához a nedűt, akkor az megóvja testi-lelki bajoktól, az utazás alkalmából fenyegető veszedelmektől, az ördög kísértéseitől.

Fellegi Béla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük