29 jan
2018

Ökumenikus imahét Budafokon

A 2018. évi Ökumenikus Imahét január 21-e és 28-a között került megrendezésre. Január 21-e és 24-e között templomunkban esténként 6 órakor szentségimádással hódoltunk az Úrnak. A szentségimádás ez évi alapgondolata: imádkozzunk a keresztények egységéért.

Korunk zaklatott világában, különösen Európa számára igencsak fontos lenne ez az egység. Csütörtöktől vasárnapig pedig az elmúlt évek hagyományainak megfelelően a Budafok-Belvárosban található négy felekezet közös részvételével tartott ökumenikus programokon vehettünk részt.

A 2018. évi közös gondolkozás alapját karibi testvéreink adták. A „Jobbod Uram, dicső az erőtől…” (2Móz 15,6) mottó jegyében január 25-én este az evangélikus testvérek templomában plébános atyánk, Sárhegyi Zoltán volt az első igehirdető. A majdnem teljesen megtelt templomban előadása igazi gondolat-felvezető volt az elkövetkező három napra. Következő este a baptisták Péter-Pál utcai imaházában Nagy Péter református lelkész úr folytatta a Zoli atya által megkezdett gondolatok kifejtését. Szombat este – ami az ökumenikus imahét talán legnehezebb napja, hiszen ekkor nagyon sok embernek más elfoglaltsága van – nem látszott meg a létszám csökkenésén. Református testvéreink templomában az alig egy éve Budafokon szolgáló Lukács János baptista lelkipásztor hirdette az igét. Ő az Ószövetségre visszatérve építette fel gondolatait. Végül az Ökumenikus Imahét zárásaként – immár hagyományosan – Szent Lipót plébánia templomunk volt a házigazda, ahol az evangélikus gyülekezet lelkipásztora, Hokker Zsolt lelkész úr gondolatai hangzottak el az ökumenével kapcsolatban, némi gyakorlati (kísérleti) bemutatóval fűszerezve. Lehet, hogy a vasárnap is közrejátszott benne, de talán itt volt a legnagyobb a részvétel. Mindenesetre a négy nap igehirdetései – biztos vagyok benne –, hogy közelebb hozták a különböző felekezetek híveit. A mind a négy este igehirdetését követő agapék kötetlen beszélgetései sokat segítettek abban, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, hogy megismerjük más felekezetbeli testvéreink gondolkodását.

Az Úr áldásával kísért négy nap reménnyel töltsön el bennünket, hogy lesz folytatás és mind közelebb és közelebb kerüljünk más felekezetbeli testvéreinkhez.

Garbóci László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük