3 okt
2018

Néhány szó az anyagiakról, felújításainkról, beruházásainkról

Hálásan köszönjük annak a 135 embernek, aki a 2017-es adóbevallásában plébániánk alapítványának ajánlotta fel adója 1 %-át, összesen 595 061 Ft-ot. Ezek a felajánlások, valamint az adományok teszik lehetővé műemlék épületeink karbantartását, felújítását. De nézzük a folyamatban lévő munkákat:

Az idei évben plébániánkon több kisebb nagyobb beruházás történik, amiben a pályázatok mellett nagy szerepe van az adományoknak. Idén megújítottuk a Péter-Pál kápolna festését. Ekkor derült ki, hogy a több száz éves padok nagyon rossz állapotban vannak. A padok alja rohadó félben, a szú most is perceg bennük. Tehát itt még van feladat a következő évre is. Egy kedves hívünk jóvoltából a kápolna villanyhálózata is rendbe lett téve. Még a tél folyamán elkészül a kápolna villámhárítója is.

A templomban is több munka készül el idén. A héten megújult a belső lábazat festése. Október folyamán a torony újul meg, és elkészül a villámhárító megújítása. A harangvezérlést is javítanunk kell, ez a források rendelkezésre állásakor fog megvalósulni.

A plébánián garázs készült, és megújult a paplak fürdőszobája a nyár folyamán. Három ütemben megújítjuk a Plébánia utcai támfalat, hiszen nagyon rossz állapotba került az elmúlt években. Az első ütemet jelentősen támogatja a kerületi önkormányzat. Ezen túl nyertünk két nagyobb pályázatot. Az egyikből befejezzük végre a pincei közösségi terünknek a kialakítását: a szellőzés, világítás kiépítése és a hátsó részek hasznosítása van soron. A másik pályázat egy későbbi, nagyobb lélegzetű felújítás, bővítés előkészületeként a tetőtér beépítését készíti elő. Elkészülnek a különböző szakvélemények és a tervek.

Az idei évben az óvoda építése is elkezdődött, a bontási munkák egy részére az egyházmegye már szerződött, a többi építési munkára közbeszerzést írt ki. A Törley Mauzóleum műemléki leltára készül. A Kálvária és a stációk az elmúlt években rendbe lettek téve, további beruházást mostanában nem igényelnek. A temetőben a papi sírt kell még felújítani, ehhez a milliós nagyságrendű projekthez még forrásokat keresünk.

Zoli atya