19 febr
2018

II. espereskerületi zarándoklat

A Buda-Déli Espereskerület idén, február 17-én második alkalommal vett részt a Fülöp Ákos, nagytétényi esperes atya által megálmodott esperes kerületi zarándoklaton. A budafoki kálvária stáció lépcsőitől induló zarándokok – közel 40 fő – vállalkozott arra, hogy teljesítse a nagytétényi kálváriáig tartó mintegy nyolc km hosszúságú útvonalat.

Az időjárás kedvezett, hiszen nem havazott, nem esett az eső, és még különösebben hideg sem volt. Az Albertfalváról, Kelenvölgyből, Budafok-Belvárosból, Budafok-Felsővárosból, Budatétényből, Baross Gábor-telepről és Nagytétényből érkező zarándokok – közös imát követően – kilenc órakor indultak a Tétényi kálvária felé. Az út legnehezebb szakasza a budafoki stációlépcsők legyőzését követően a barokk műemlék budafoki kálvária volt az első állomás. Innen a Felsővárosi Jézus Szíve plébániatemplom volt a következő helyszín. A folytatásban a menet kissé szétszóródott, hiszen zarándoktársaink között bizony voltak nyolcvanon túliak is. A harmadik állomásnál, a budatétényi verbiták helyi központjánál bevártuk a lassabban érkezőket. Itt egy rövid technikai szünetet tartva folytattuk utunkat Baross Gábor-telepre. A helyi plébános, Mazgon Gábor atya röviden ismertette a templom történetét, majd a plébánián forró teával várták a barossiak az érkező zarándokokat. A zarándoklat utolsó szakasza a tétényi Szabó-telepet keresztezve érkezett meg a Nagytétényi barokk kálváriához. Az 1808-ben Frank Lőrinc (Lorenz Fanck) által készített kálváriát pont a déli harangszónál értük el. Ákos atya vezetésével közösen elimádkoztuk az Úrangyalát. Ekkor a hivatalos zarándok program véget ért, de a vállalkozó szelleműek még elsétáltak a nagytétényi plébániatemplomhoz, ahol kedves kísérőnk röviden ismertette a műemlék templom történetét.

Bízunk benne, hogy minden résztvevő számára maradandó emlék volt ez a közös zarándoklat, és abban is, hogy jövőre többen veszünk részt rajta.

Az Úr legyen előttünk,

Hogy jó utat mutasson nekünk!

Urunk, Te segítsd léptünk!

Garbóci László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük