31 aug
2020

Hallgatni a hívásra

A német Gisbert Greshake (1933) római katolikus pap, teológus, a dogmatika professzora, főbb kutatási területei az eszkatológia, a kegyelemtan, a lelkiség és a communio teológiája.

A Jezsuita Kiadónál megjelent új könyvében a harminc évvel ezelőtt kiadott és gyorsan elfogyott, Megtenni Isten akaratát. Engedelmesség és lelki megkülönböztetés című kötetében felvetett kérdéseket boncolgatja újra, de most nem az engedelmességgel összefüggésben vizsgálja a lelki megkülönböztetést, hanem az ember hivatása és Isten hívására adott válasza perspektívájából.

Greshake atya szerint a Szentíráson alapuló keresztény hit rövid és tömör válasza: „az életem akkor sikerül, ha nem veszítem szem elől, hogy Isten senki mással össze nem téveszthető, egyedülálló lényként gondolt el, akart és hívott létre engem”. Akkor vagyok és leszek „önmagam”, ha követem Istentől kapott személyes hivatásomat. A kötet lényeges mondanivalóját összefoglaló, a Magyar Kurírban megjelent könyvismertetés teljes szövege ITT olvasható.