2 febr
2019

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe

Gyertyaszentelő Boldogasszony a Karácsony utáni negyvenedik nap. Régen az egész ünnepkört ez a nap zárta le, mára már csak annyi maradt, hogy a templomi karácsonyfákat február 2-ig megtartjuk.

De mit tartalmaz ez az ünnep? Alapvetően két fő mondanivalója van: Jézus és Simeon találkoznak, Simeon jövendöl Máriáról, valamint ez az ünnep Mária tisztulásának ünnepe. Szokásban volt ugyanis, hogy a szülés után a nők áldozatot mutattak be a templomban. Ezzel lezárul mindaz, ami a születéssel kapcsolatos, és kezdetét veszi Jézus gyermekkora. És ez a kezdet rögtön a nyilvánosság elé lépéssel történik – két öreg felismeri, hogy a Messiás született meg.

Ehhez a naphoz kapcsolódik a gyertyaszentelés szokása. Régen a teljes település gyújtotta meg – az előzőleg a pap által megszentelt – gyertyáit a szentelt tűzről, majd körmenetben vonultak a templomba. Hazatérve a szentelt gyertyát eltették. Ha valaki meghalt a családból, a gyászmiséjére magukkal vitték, és a szentmise ideje alatt maguk előtt égették le gyertyáikat.

Számunkra is lehetőség nyílik gyertyát szenteltetni február 2-án szombaton az ünnepi szentmisében, valamint másnap, vasárnap a fél 10-es szentmise keretében. Bár a körmenet csupán jelképes, azért ezzel is megemlékezünk Jézus templomban való bemutatásáról.

1997 óta ez az ünnep kapott egy további jelentést is: ez a nap lett a szerzetesek világnapja. Több mint egymillió férfi és nő újítja meg ilyenkor szerzetesi fogadalmait. Ilyenkor hálát adunk a szerzeteseinkért, a szerzetesek pedig számot vetnek, és megcsodálják, hogy Isten mennyi mindent ajándékozott nekik. Ezen a napon imádkozzunk szerzeteseinkért!

Zoli atya