24 dec
2018

Karácsonyi üzenet

Nemrég olvastam valahol, és teljes mértékben egyet értek vele, hogy karácsonnyal az a baj, hogy mindent megteszünk azért, hogy szép ünnepünk legyen, csak éppen az Ünnepeltről feledkezünk el. Ünnepelt nélkül azonban nem lehet ünnepelni. De mi is az ünnep tartalma? A karácsonyi történetet mindnyájan ismerjük, a szereplőkkel találkozhatunk az evangélium szavában, de a betlehemi jászolnál is. Az ünnep pontos tartalma azonban nem csak a születésről szól, hanem Jézus személyéről.

A kalkedoni zsinat dogmája kimondja, hogy Jézus Krisztus egyszerre Isten és egyszerre ember. Éppen ezért karácsonykor Jézus személyét ünnepeljük, akiben Isten alászállt az emberek közé, hogy bennünket felemeljen önmagához, kimentsen a bűneink rabságából. Isten innentől kezdve nem kívülről nézi az embert, a bennünket érintő eseményeket, hanem emberként velünk érez, átélte azt, amit mi, van egy olyan közös tapasztalatunk, ami Őt valódi társsá teszi. És mindeközben Istenként értünk dolgozik, megvált minket. Egyetlen személyben ennyi minden sűrűsödik.

Éppen ezért Jézus születése nemcsak egy régmúlt eseményre való emlékezés, hanem annak tudatosítása, hogy Isten velünk van. És az Ő születésnapját nem ünnepelhetjük nélküle. Ha így teszünk, akkor mindaz, amit karácsonykor megélünk, egy idő után már elfelejtődik, a következő generációk számára már nem fontos, hiszen számukra csak üres szokások halmaza.

De mit tehetünk, hogy az ünnep valódi ünnep legyen? Sétáljunk oda a jászol elé, és csak szemléljük az eseményeket! Gondolkozzunk azon, hogy az a múltbeli történés a jelenlévőknek hogyan változtatta meg az életét! Jézus a mi életünket is megváltoztatja. Ő a békesség királya. Ezért tegyünk most félre minden ellentétet, gondot, és tekintsünk Rá! Engedjük, hogy a mi szívünkbe is békességet hozzon, és vele mi is békét vihessünk embertáraink közé.

Minden Kedves Olvasónak magam és munkatársaim nevében is Békés, Boldog karácsonyt kívánok! Szeretettel:

Zoli atya