26 szept
2018

Hangverseny templomunkban

Szeptember 22-én a szervező: Hegedűs Katica szavait idézve, két rendezvénysorozat – Sursum Corda és Ars Sacra – ölelkezett össze, amikor a Concerto Kamarazenekar, az Ars No­va Sacra kórus és három szép hangú szólista (Varga Viktória, Bakos Kornélia, Dékán Jenő) muzsikálását hallgattuk.

Zenehallgatás előtt mindig szerencsés, ha az előadó beavat bennünket a szerző életének, illetve a mű keletkezésének néhány momentumába, most Cser Miklós, az est karmestere tette meg ezt, segítve bensőnk felkészítését.

A három felcsendülő mű annak a „boldog békeidőnek” alkotásai, amelyben a megkérdőjelezhetetlen istenhit mondhatni utolsó ártatlanságát élte. Esterházy Pál Harmonia caelestise az életet minden területén teljes egészében megélő ember egyszerű, tiszta világlátását tükrözi, a zenébe öntött béke. A Bach folyondárjaiból összefo­nó­dó tömb maga a mélységes bizonyosság, megerősít és fölemel. Vivaldi zenéje a túláradó hálaadás színes burjánzása, a mű címéhez híven igazi glória.

A szólisták, a zenekar és a kórus tiszta, profi megszólalása segítette, hogy valóban fölemeljük szívünket. Katica gondolatát folytatva: nem csupán két fesztivál összeölelkezésének, de Ég és Föld találkozásának lehettünk részesei.

Láber Zsuzsa