20 nov
2018

Cserkész őszi portya

A laikus szem viszonyleg keveset láthat a cserkészek munkájából. Ott vagyunk a programokon, néha kávéházban és úgy általában a cserkészotthonban lehet velünk összefutni, noha rengeteg programunk van. Nem szándékosan folytatunk rejtőzködő életmódot, a rejtély megoldása sokkal hétköznapibb: legnagyobb és legfontosabb programjaink nem Budapesten vannak. Egy évben három ilyen programot említhetünk; a nagy nyári táborunkat, valamint az tavaszi és az őszi portyát. Bevallom számomra mindig ez utóbbi volt talán a legkevésbé vonzó. Félreértés ne essék, nagyon szeretek ezeken is részt venni, de a tavaszi újjászületés és a nyári pezsgés mellett mindig egy keserédes hangulat fog el az őszi portyákon, mikor a ritkuló lombok között, néha már rossz időben, a fakó őszben járjuk a természetet.

Idei portyánk eltért a korábban megszokottól. Elsősorban azért, mert kicsit átvariáltuk a rendjét. Péntek este még nem utaztunk el, hanem a nagyobb korosztályoknak tartottunk ismerkedős programokat a cserkészotthonban, melyet nagyon jó hangulat jellemzett. Társasok, cserkészjátékok és beszélgetés színesítette az estét.

A fiatalabbak másnap reggel érkeztek és indultunk Palotásra, egy nógrádi faluba, ahol a helyi községházban kaptunk remek matracszállást. Idén a hagyományos túránk helyett egy nagyon jó kincskereső játékra cseréltük le, mely a természetben – a horgászok körében ismert Palotási víztározó mellett – zajlott a modern technika vívmányait is kihasználva.

A kisebbek jelenlétében sem maradhatott el néhány cserkészjáték, méghozzá a reneszánsz nagy mecénásai, a Medici család kíséretében. A résztvevők sikerrel segítettek felderíteni Lorenzo Medicinek egy ellenük tervezett merénylet részleteit.

Az általunk szervezett programok mellé társult még néhány remek lehetőség, amit a helyszín biztosított, mivel a pingpong- és billiárdasztalnak hála heves csatákat folytathattunk egymással, hogy megtudjuk ki a legügyesebb az ütőkkel vagy a zöld posztón.

Úgy gondolom, nagy szükség van a vérfrissítésre minden rendszeres programon ezért is élveztem kiemelkedően az idei őszi portyánkat.

Major Szabolcs