3 febr
2018

Aki énekel, kétszeresen imádkozik

Szent Ágostonnak tulajdonítják a címben idézett mondatot, amely azt akarja kifejezni, hogy éneklés közben a szívünk teljesen kitárul Isten felé. A szép énekszó felemel. Sokkal nehezebb elkalandozni, másra figyelni, amikor hangosan éneklünk.

Mindennek ellenére sokszor nehezen kapcsolódunk bele a templomi énekekbe. Amikor Budafokra kerültem, sokan mondták, hogy mindez azért van, mert sokan nem ismerik a szövegeket, és nincsen rendesen kivetítve. Most itt a vetítő, az énekek sokszor mégsem szólnak szívből, elhalnak, a kántor magányos erőfeszítésének tűnnek. Mi lehet ennek az oka?

A II. Vatikáni Zsinat után itt, Magyarországon is megújultak a népénekeink, a hagyományos „hozsannás” énekek mellé visszakerültek a magyar gregorián elemei, valamint újdonságként megjelentek a gitáros énekek. Néhol az énekszövegek is változtak. Ennek eredményeként sokan, mivel nem biztosak a szövegben, vagy nem biztosak a hangjukban, inkább nem énekelnek. Pedig nincs szebb, mint amikor zeng a templom az éneklő közösség hangjától. A kántor, a szkóla előénekesként vannak jelen a szentmiséken, nem pedig a hívek helyett énekelnek. Éppen ezért buzdítok mindenkit arra, hogy merjünk hangosan énekelni! Legyen a budafoki közösség ismét énekszótól zengő!

És mint annyi mindenben, a zenében is nagyon különböző ízlésű emberek vagyunk itt egy helyen. Éppen ezért a szentmisék is „specializálódtak”, próbálnak különböző értékeket, hagyományokat felmutatni. A szombat esti 6 órai szentmise azok részére van, akik vasárnap már nem tudnak eljönni szentmisére. Itt az orgonával kísért, elsősorban „hozsannás” népénekekbe kapcsolódhatunk be.

A vasárnap reggel 8 órai szentmisét szeretnének fenntartani azoknak, akik kevésbé bírják a gyermekzsivajt. Éppen ezért, ha lehet, ide csak olyan kisgyermekeket hozzanak, akik már szokva vannak a templomhoz, és nem kell őket csitítani. Ennek a szentmisének is az orgonás, „hozsannás” énekek adják a gerincét.

Délelőtt fél 10-kor van templomunk központi szentmiséje, amely egyben a családok szentmiséje is. Itt a szkóla segítségével mélyedhetünk el a magyar gregorián kincseibe, és néha egy-egy kórusmű is felcsendül a felajánláskor. Ha nemcsak a népénekeket akarjuk ilyenkor énekelni, becsatlakozhatunk a szkóla munkájába, akik segítenek megtanulnunk a magyar gregorián énekeit. Fontos, hogy ezen a szentmisén a prédikáció a felnőtteknek szól, a kisgyermekeket a szentmise első felében a sekrestye fölötti oratóriumban hitoktató várja, aki elmagyarázza nekik az evangéliumot. Kérem, hogy ezen a szentmisén legyünk türelemmel a kisgyermekes családok iránt! És nagyon fontos, hogy mindannyian énekeljünk!

A délután 5 órai szentmise kifejezetten az ovisoknak szól, gyermekeknek való gitáros énekekkel. Ide várjuk leginkább a kisgyermekes családokat. Az esti 7 órai szentmisén pedig ifjúsági énekekbe kapcsolódhatunk be, gitáros kísérettel.

Bízom benne, hogy mindenki megtalálja a helyét a közösségben, megtalálja azt a szentmisét, ami mind az énekekben, mind pedig a gyerekek jelenlétében közel áll hozzá! És ne feledjük: aki énekel, kétszeresen imádkozik! Bátran kapcsolódjunk be az éneklésbe!

Zoli atya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük