20 Júl
2019

Szent Kristóf az utazók védőszentje

Július végén sok helyen, így nálunk is megtartják  Szent Kristóf napja alkalmából a járművek megáldását.

Kristóf daliás termetű, nagyon erős ifjú volt és úgy gondolta különleges adottságaival a világ leghatalmasabb uralkodójának fog szolgálni. Első gazdája egy király volt, de mert az félt az ördögtől, ezért az ördögnek kezdett szolgálni. Egy útszéli feszület látványától az ördög is félni kezdett ezért elhatározta, hogy Krisztus szolgája lesz. Egy remete tanácsára elkezdett segíteni az embereken úgy, hogy egy veszedelmes folyón vitte át őket. Egyik este egy kisgyermek kérte segítségét. Ahogy vitte, egyre nehezebb lett, a víz szintje is emelkedni kezdett. Amikor szerencsésen átértek, a kisgyermek elmondta, hogy ő Krisztus, és Kristóf, az ő hordózója a világ terheit cipelte vállain. Christophorus, vagyis Kristóf annyit jelent: Krisztus-hordózó. És ettől kezdve hithirdető lett. A 3. század derekán vértanúságot szenvedett a mai Törökország területén.

Ünnepnapja július huszonnegyedikén van. Hazánkban az első Kristóf napi járműáldás 1932-ben volt Budapesten, 1937-től pedig megtartották  Vízrehívó Szent Kristóf  ünnepét, amely a motorcsónakok megáldásával végződött. 1972-ben a Balaton parti Szántódpusztán a Szent Kristóf kápolnánál rendezték meg először ünnepélyes keretek között a járművek megáldását, amelyre mostanra már több száz jármű érkezik.

Budafokon a legelső alaklom 2004-ben volt, tehát idén tizenötödik alkalommal lesz. Már most buzdítunk mindenkit, hogy vegyen részt ezen az ünnepségen, amelyen minden féle járművet megáldunk.

 

Fellegi Béla