30 aug
2018

30. jubileumi cserkésznagytábor

A jubileum minden szervezet életében nagyon fontos, ez bizony a cserkészeknél sincs másképp. Idén nyáron jubilált a csapat, a 30. nagytábort ünnepelhették meg a táborba látogatók.

Táborhelyünk választásakor fontosnak tartottuk, hogy a megszokott helyszíneknél kicsit távolabb menjünk, így választásunk a Mecsekre esett, a Kisvaszar falucska melletti Bikág-völgyre.

Sátrainkat egy erdősebb részen vertük fel, ami előnyös volt a hőségben, mert nem kaptunk hőgutát még a déli kánikulákban sem. A tábor első felében sajnos kicsit esősebb idővel kellett megküzdenünk, ami a logisztikai feladatainkat nehezítette főként azért, mert a beszerző autóknak – melyekkel az ételt és a vizet hoztuk – a tábortól messzebb kellett megállniuk, hogy ne ragadjanak bele a sárba. Étkezéseink terén rendhagyónak mondhatjuk a tábort, mert minden második nap egy őrsi főzést tartottunk, ami abból állt, hogy minden őrs megkapta az étel alapanyagait és egy receptet. Az ebédjüket pedig a saját maguk által készített tűzrakókon, bográcsban kellett elkészíteniük. Az elkészült fogásokat látva ezt a tábor egyik kiemelkedő pontjának tartom.

Persze ezen kívül a megszokott tábori programok sem maradtak el. Amikor az időjárás engedte, tábortüzeket tartottunk, ami a hangulatukat tekintve a hangosan nevetős viccestől a csendes őrsi elmélyedősig terjedt. Hadijátékunk idén egy éjszakai fényharc volt, mely nemcsak izgalmas volt, de rendkívül látványos is. A portyán az őrsök a közeli látványosságokat, Pécs nevezetességeit és az erdő csendjét is élvezhették.

Jubileum nem múlhat el ünneplés nélkül. Utolsó este a lakomára minden őrs más-más fogást készített, a fogások közül mindenki kedvére válogathatott. Az ebéd végén pedig egy gigászi torta emelte az ünneplés fényét, aminek elfogyasztása alatt a csapat három régebbi csapatparancsnoka mesélt ez élményeiről kis kulisszatitkokat, és érdekességeket parancsnokságuk idejéből.

Mint a tábor parancsnoka, nagyon élveztem a tábort, és talán kijelenthetem, hogy egy sikeres tábort zártunk, mely a gyerekeknek és vezetőknek egyaránt sokat adott. Aki nem hiszi, járjon utána…

Major Szabolcs